top of page

MRCP(UK), FEBGH, AGAF

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ενδοσκόπηση

Όλες οι ενδοσκοπήσεις διενεργούνται στο Ενδοσκοπικό Εργαστήριο της Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης με τα νεώτερα βιντεοενδοσκόπια τεχνολογίας HD, με εμφύσηση διοξειδίου του άνθρακα που ελαχιστοποιεί το μετεωρισμό (φούσκωμα) μετά την ενδοσκόπηση και πλήρες monitoring των ζωτικών λειτουργιών. 

 

Οι ενδοσκοπήσεις διενεργούνται με χορήγηση καταστολής, ώστε η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή. Αν οι συνθήκες το απαιτούν, μπορεί να χορηγηθεί γενική αναισθησία από αναισθησιολόγο.

Γαστροσκόπηση - Κολονοσκόπηση

Διαγνωστικές εξετάσεις για όλο το φάσμα των παθήσεων του οισοφάγου, στομάχου, 12δακτύλου και παχέος εντέρου.

Θεραπευτική Ενδοσκόπηση
Τοποθέτηση stent

Τοποθέτηση stent οισοφάγου, 12δακτύλου, παχέος εντέρου.

 

Η τοποθέτηση stent γίνεται για την αντιπετώπιση κακοήθων στενώσεων στα παραπάνω όργανα όταν η γενική κατάσταση του ασθενή ή η έκταση της νόσου του δεν επιτρέπουν τη ριζική χειρουργική παρέμβαση.

 

Χρησιμοποιούνται επίσης όταν υπάρχουν στενώσεις, αλλά ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε προεγχειτητική χημειοθεραπεία.

 

Τα stent μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε επιλεγμένες περιπτώσεις μη καρκινικών καταστάσεων (καλοήθεις στενώσεις, μετεγχειρητικές διαφυγές κ.ά.)

Ενδοσκοπική Αιμόσταση

Θεραπεία αιμορραγούντων ελκών, απολίνωση κιρσών, καυτηριασμός αγγειεκτασιών με  Argon Plasma, χρήση BICAP,  Endospray και Bioglue ανάλογα με την αιμορραγούσα βλάβη.

EMR - ESD

Πολυπεκτομές, Ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή (EMR) - Ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή (ESD).

Αφαίρεση μισχωτών και επίπεδων πολυπόδων - ακόμα και γιγαντιαίων βλαβών.

ERCP

Η ERCP είναι η μέθοδος θεραπευτικής ενδοσκόπησης του χοληφόρου και του παγκρεατικού πόρου. Ενδείξεις είναι η αφαίρεση λίθων,  η ανακούφιση καλοήθων και καρκινικών στενώσεων, οι μετεγχειρητικές διαφυγές χολής, η χολαγγειίτιδα (λοίμωξη του χοληφόρου δένδρου) κ.ά.

 

Αναλόγως της ένδειξης γίνεται αφαίρεση λίθων ή λιθοθρυψία, τοποθέτηση πλαστικών ή μεταλλικών stent. Επίσης εφαρμόζεται και η τεχνική τοπικής καταστροφής νεοπλασμάτων του χοληδόχου πόρου με τη μέθοδο Habib.

Μέθοδοι Esophyx και GERDX

Ενδοσκοπική θεραπεία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης - Μέθοδοι Esophyx και GERDX.

 

Σε ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα παλινδρόμησης ή σε περιπτώσεις που η θεραπεία έχει ανεπιθύμητες ενέργειες προτείνεται η παρεμβατική αντιμετώπιση (λαπαροσκοπικό χειρουργείο).

 

Από το 2010 εφαρμόζω τις παραπάνω μεθόδους οι οποίες γίνονται ενδοσκοπικά (χωρίς χειρουργικές τομές - ούτε καν λαπαροσκοπικές) και έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα με τις χειρουργικές τεχνικές.

Διαστολή στενώσεων

Διαστολή στενώσεων οισοφάγου, 12δακτύλου, παχέος εντέρου, λόγω χρόνιας παλινδρόμησης, λόγω χρονίων ελκών, μετεγχειρητικές και μετακτινικές στενώσεις κ.ά. ώστε να αποφεύγονται χειρουργικές επεμβάσεις.
Εντεροσκόπηση

Εντεροσκόπηση με ασύρματη κάψουλα  - εντεροσκόπηση με διπλό μπαλόνι. Η εντεροσκόπηση με κάψουλα επιτρέπει τον έλεγχο ολόκληρου του λεπτού εντέρου.

 

Η εξέταση ενδείκνυται σε ασθενείς με αναιμία ή αιμορραγία πεπτικού, σε υποψία κοιλιοκάκης, υποψία πολυπόδων ή όγκου λεπτού εντέρου ή νόσου Crohn. Πρέπει να έχει προηγηθεί ενδοσκοπικός έλεγχος με γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση.

 

Η εντεροσκόπηση με διπλό μπαλόνι είναι μία τεχνική που επιτρέπει την είσοδο βαθιά εντός του λεπτού εντέρου, ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που έχουν διαγνωστεί με κάψουλα π.χ πολυπεκτομή, αιμόσταση, λήψη βιοψιών κ.ά. Αναλόγως της θέσης της βλάβης, η προσέγγιση μπορεί να γίνει είτε από το στόμα είτε από τον πρωκτό.

Θεραπεία εξάλειψης
οισοφάγου Barrett

Ο οισοφάγος Barrett αποτελεί μία κατάσταση σχετιζόμενη με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία φέρει μικρή αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του οισοφάγου. Για αυτό το λόγο συνιστάται η τακτική ενδοσκοπική παρακολούθηση και σε αρκετές περιπτώσεις η εξάλειψή του. Αυτό επιτυγχάνεται με τον ενδοσκοπικό καυτηριασμό με τη μέθοδο HALO. 

 

Για οισοφάγο Barrett έως 3 εκ. εφαρμόζεται η μέθοδος HALO 90 , ενώ για μεγαλύτερες  βλάβες η HALO 360.

 

Για την εφαρμογή της μεθόδου δεν απαιτείται εισαγωγή του ασθενούς, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και διαρκούν λίγες μέρες , χωρίς να αποτρέπουν τον ασθενή να επιστρέψει στην εργασία του.

Τοποθέτηση σωλήνων σίτισης

Γαστροστομίες, Νηστιδοστομίες, Ρινονηστιδικοί καθετήρες. Η  τοποθέτηση γαστροστομίας, νηστιδοστομίας είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης της δυσκολίας - αδυναμίας σίτισης σε χρόνιους ασθενείς με εγκεφαλικά, άνοια, προχωρημένη νόσο Parkinson, προ ακτινοθεραπείας στον τράχηλο κ.ά. Έτσι εξασφαλίζεται αφενός η σωστή σίτιση του ασθενούς, η χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων, η αποφυγή εισροφήσεων - πνευμονίας και αφετέρου η διευκόλυνση των συνοδών - φροντιστών του ασθενούς.

Οι σωλήνες σίτισης παρέχουν μακροχρόνια αντιμετώπιση της δυσκολίας  - αδυναμίας σίτισης, μπορούν όμως να αφαιρεθούν εύκολα από τον ιατρό σε περίπτωση βελτίωσης της κατάστασης του ασθενούς.  Οι ρινονηστιδικοί σωλήνες τοποθετούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε ασθενείς που πρέπει να αποφευχθεί η σίτιση στο στομάχι.

Ενδοσκόπηση σε
βαριατρικούς ασθενείς

Με την επιδημία της παχυσαρκίας που επηρεάζει τις δυτικές κοινωνίες έχουν αναπτυχθεί ενδοσκοπικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η τοποθέτηση ενδογαστρικού μπαλονιού είναι μία μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με σχετικά χαμηλό ΒΜΙ (Δείκτης Μάζας Σώματος). Η ενδοσκόπηση επίσης έρχεται να βοηθήσει και να διορθώσει μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν μετά από χειρουργικές βαριατρικές επεμβάσεις π.χ. διαφυγές (τοποθέτηση stent ή clip), στενώσεις (διαστολές) κ.ά.

 

Συνεργάζομαι για έτη με κάποιους από τους εμπειρότερους βαριατρικούς χειρουργούς της πόλης μας καλύπτοντας τόσο τον προεγχειρητικό έλεγχο όσο και τη μετεγχειρητική υποστήριξη.

Ογκολογία Πεπτικού

Πλήρης διερεύνηση ασθενών με νεοπλάσματα του πεπτικού (οισοφάγου, στομάχου, 12δακτύλου, λεπτού και παχέος εντέρου, ήπατος, παγκρέτος, χοληφόρων). Η αντιμετώπιση όλων των ασθενών αποφασίζεται στο τακτικό εβδομαδιαίο ογκολογικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν ογκολόγοι παθολόγοι, γαστρεντερολόγοι, χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγοι, παθολογοανατόμοι και επεμβατικοί ακτινολόγοι. Στο ογκολογικό συμβούλιο γίνεται παρουσίαση του ιστορικού και όλων των εξετάσεων του κάθε ασθενή και συντάσσεται αιτιολογημένη γνωμοδότηση. Με αυτό το μηχανισμό διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών.

 

Με την εφαρμογή όλων των μεθόδων επεμβατικής ενδοσκόπησης (τοποθέτηση stent, EMR, ESD, πολυπεκτομές, μέθοδοι HALO και Habib) εξασφαλίζεται η πλήρης κάλυψη των αναγκών του ογκολογικού ασθενή στο χώρο της γαστρεντερολογίας.

 

Προληπτικές εξετάσεις (κολονοσκόπηση και αφαίρεση πολυπόδων, έλεγχος και εκρίζωση ελικοβακτηριδίου πυλωρού κ.ά.) διενεργούνται καθημερινά στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Φλεγμονώδη νοσήματα
του εντέρου

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος Crohn και η αδιευκρίνιστη κολίτιδα.

 

Εκπαιδεύτηκα  επί 7 έτη στη Μεγάλη Βρεττανία όπου παρατηρείται πολύ υψηλότερη συχνότητα αυτών των παθήσεων σε σχέση με την Ελλάδα.

 

Παρακολουθώ πολλούς ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα τόσο από την αρχική διάγνωση και θεραπεία, όσο και όταν απαιτείται δεύτερη γνώμη. Για το διαγνωστικό έλεγχο εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες τεχνικές (Χρωμοενδοσκόπηση, Εντεροσκόπηση με ασύρματη κάψουλα ή με διπλό μπαλόνι, Μαγνητική Εντερογραφία κ.ά.)

Οι σύγχρονες θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες συνταγογραφούνται (μετά τον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο) και χορηγούνται  υπό επίβλεψη ιατρού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα υπάρχει στενή συνεργασία με ακτινολόγους, παθολογοανατόμους και χειρουργούς για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών από εξειδικευμένη ομάδα.

Ογκολογία Πεπτικού - Φλεγμονώδη
bottom of page