top of page

MRCP(UK), FEBGH, AGAF

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ

Τι θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ;

1. Το ασφαλιστικό βιβλιάριό σας ή αν δεν έχετε, το ΑΜΚΑ σας. Ελέγξτε ότι οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις σας είναι τακτοποιημένες. Διαφορετικά δεν γίνεται να συνταγογραφηθούν εξετάσεις ή φάρμακα. Δεν υπάρχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που έχετε ιδιωτική ασφάλεια ελέγξε με τη γραμματέα μας.

2. Μια λίστα με τα φάρμακα που λαμβάνετε καθώς και  φαρμακευτικές ή άλλες αλλεργίες που ενδεχομένως έχετε.

3. Όλες τις σχετικές εξετάσεις που μπορεί να έχετε όπως πορίσματα και φωτογραφίες από ενδοσκοπήσεις, πορίσματα και cd από αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, αιματολογικές εξετάσεις κλπ.

Οδηγίες προετοιμασίας ασθενούς

Γαστροσκόπηση

 

Η προετοιμασία για τη γαστροσκόπηση είναι η νηστεία για τουλάχιστον 6 ώρες. Μικρές ποσότητες νερού μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και 1 ώρα προ της εξέτασης.

 

Αν πρόκειται για διαγνωστική εξέταση (περιλαμβάνεται και η λήψη βιοψιών) δε χρειάζεται διακοπή φαρμακευτικής αγωγής.

 

Συστήνεται η αποφυγή φαρμάκων για υπέρταση αμέσως προ της εξέτασης, καθώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταστολή μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

 

Σε περίπτωση που θα υποβληθείτε σε κάποια θεραπευτική ενδοσκοπική πράξη (πολυπεκτομή, διαστολή στένωσης κ.ά.) και λαμβάνετε αντιπηκτικά - αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ενδεικτικά Salospir, Plavix, Iscover, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis κ.ά.) που χορηγούνται μετά από μπαλονάκια, επεμβάσεις by-pass, εμφράγματα, αρρυθμίες και εγκεφαλικά, θα πρέπει να συνεννοηθείτε τουλάχιστον 1 εβδομάδα νωρίτερα με το γιατρό σας για την ενδεχόμενη διακοπή ή προσωρινή αντικατάστασή τους.

Αν είστε διαβητικός και λαμβάνετε από του στόματος φάρμακα, καλό είναι να αποφύγετε την πρωινή δόση. Αν λαμβάνετε ινσουλίνη συστήνεται να συνεννοηθείτε 1-2 ημέρες νωρίτερα για την τροποποποίηση της δόσης. Συμβουλευτείτε το διαβητολόγο σας.

 

Σε περίπτωση αμφιβολίας καλέστε για οδηγίες.

 

Θα πρέπει να έχετε αφαιρέσει τα κοσμήματά σας και τεχνητές οδοντοστοιχίες ή γέφυρες που δεν είναι στερεωμένες σταθερά. Συστήνεται να φοράτε άνετα ρούχα και χαμηλά παπούτσια.

 

Μετά το πέρας της εξέτασης θα παραμείνετε στο χώρο του ενδοσκοπικού εργαστηρίου για περίπου 30 λεπτά πριν ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα της εξέτασής σας.

 

Στη μικρή περίπτωση που αισθάνεστε ζάλη ή ναυτία, θα παραμείνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας.

 

Επειδή θα πάρετε καταστολή, καλό θα είναι να συνοδεύεστε και να μην οδηγήσετε για 4-6 ώρες μετά την εξέταση.

Κολονοσκόπηση

 

Η προετοιμασία για την κολονοσκόπηση περιλαμβάνει τον καθαρισμό του εντέρου με καθαρτικά. Η σωστή προετοιμασία επιτρέπει τη λεπτομερή μελέτη του παχέος εντέρου, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να διαφύγει κάποια βλάβη τον έλεγχο. Αν το έντερο δεν είναι καθαρό, θα χρειαστεί να επαναλάβετε την εξέταση σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

 

Συστήνεται η αποφυγή φαρμάκων για υπέρταση αμέσως προ της εξέτασης, καθώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταστολή μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

 

Σε περίπτωση που λαμβάνετε αντιπηκτικά - αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ενδεικτικά Salospir, Plavix, Iscover, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis κ.ά.) που χορηγούνται μετά από μπαλονάκια, επεμβάσεις by-pass, εμφράγματα, αρρυθμίες και εγκεφαλικά, θα πρέπει να συνεννοηθείτε τουλάχιστον 1 εβδομάδα νωρίτερα με το γιατρό σας για την ενδεχόμενη διακοπή ή προσωρινή αντικατάστασή τους.

 

Αν είστε διαβητικός και λαμβάνετε από του στόματος φάρμακα, καλό είναι να αποφύγετε την πρωινή δόση. Αν λαμβάνετε ινσουλίνη συστήνεται να συνεννοηθείτε 1-2 ημέρες νωρίτερα για την τροποποποίηση της δόσης. Συμβουλευτείτε το διαβητολόγο σας.

 

Αν λαμβάνετε σίδηρο, θα πρέπει να διακοπεί τουλάχιστον 5 ημέρες νωρίτερα. Συστήνεται να φοράτε άνετα ρούχα, χαμηλά παπούτσια και να αποφύγετε τα κοσμήματα.

Σε περίπτωση αμφιβολίας καλέστε για οδηγίες.

Προετοιμασία εντέρου :

Δύο ημέρες προ της εξέτασης

 • Δίαιτα χαμηλού υπολείμματος (αποφεύγουμε σαλάτες, όσπρια, τροφές με φυτικές ίνες)

 

Την προηγούμενη της εξέτασης

 • Δίαιτα με διαυγή υγρά: νερό, χαμομήλι, τσάι, καφές, σούπες - κονσομέ, χυμοί, γρανίτες, ζελέ, καραμέλες, αναψυκτικά. Να αποφεύγονται υγρά με κόκκινο χρώμα (βυσσινάδα κλπ).

 • Το απόγευμα 4-10μμ: 4 λίτρα διαλύματος PEG 3350 (Effecol Prep, Fortrans, Klean Prep) σε περίπτωση πρωινού ραντεβού ή 2 λίτρα σε περίπτωση μεσημεριανού ραντεβού. Μπορείτε να συνεχίσετε τη δίαιτα με διαυγή υγρά έως και 6 ώρες προ της εξέτασης.  Τα φάρμακα που λαμβάνετε, να απέχουν 2 ώρες από την έναρξη και 2 ώρες από τη λήξη του καθαρτικού διαφορετικά δεν θα απορροφηθούν.

Την ημέρα της εξέτασης

 • Επιτρέπονται μικροποσότητες νερού σε περίπτωση πρωινού ραντεβού. Σε περίπτωση μεσημεριανού ραντεβού πιείτε 2 λίτρα διαλύματος PEG3350 (Effecol Prep, Fortrans, Klean Prep) έχοντας ολοκληρώσει την προετοιμασία 4 ώρες πρίν την εξέταση.

Μετά το πέρας της εξέτασης θα παραμείνετε στο χώρο του ενδοσκοπικού εργαστηρίου για περίπου 30 λεπτά πριν ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα της εξέτασής σας.

 

Στη μικρή περίπτωση που αισθάνεστε ζάλη ή ναυτία, θα παραμείνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας.

 

Επειδή θα πάρετε καταστολή, καλό θα είναι να συνοδεύεστε και να μην οδηγήσετε για 4-6 ώρες μετά την εξέταση.

Συμβουλές για τη λήψη της προετοιμασίας

Αν κάνετε εμετό: 

 • Μειώστε το ρυθμό λήψης του καθαρτικού μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

 • Διατηρείστε το διάλυμα κρύο (στο ψυγείο) ή πιείτε το με παγάκια.

 • Χρησιμοποιήστε καλαμάκι.

 • Διαλύστε το καθαρτικό σε λεμονάδα ή προσθέστε χυμό λεμονιού στο διάλυμα.

 • Αλλάξτε γεύση με καραμέλες.

 • Πλύνετε το δόντια σας ή κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα.

Αν παίρνετε την προετοιμασία και δεν βλέπετε αποτέλεσμα :

 • Πιείτε υγρά

 • Περπατείστε

ERCP

 

Η προετοιμασία για ERCP είναι ίδια με αυτή της γαστροσκόπησης με μερικές προσθήκες.

 

Καθώς πρόκειται για ενδοσκοπική επέμβαση θα πρέπει να έχουν γίνει νωρίτερα κάποιες αιματολογικές εξετάσεις και πιο συγκεκριμένα: Γενική αίματος, χρόνος προθρομβίνης, Ομάδα αίματος και Rhesus.

 

Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ενδεικτικά Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Plavix, Iscover κ.ά.) θα χρειαστεί να τα διακόψετε ή να τα αντικαταστήσετε μερικές μέρες νωρίτερα. Το χρονικό διάστημα καθορίζεται από το συγκεκριμένο φάρμακο που λαμβάνετε και την καρδιακή και νεφρική κατάσταση του κάθε ασθενή. Αν λαμβάνετε Ασπιρίνη - Salospir δεν χρειάζεται να τη διακόψετε.

 

Επειδή η εξέταση γίνεται με τη χρήση ακτινοσκόπησης γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης πρέπει να είναι σίγουρες ότι δεν βρίσκονται σε εγκυμοσύνη. Ο ασθενής δεν πρέπει να φορά κοσμήματα.

Η επέμβαση διενεργείται με τη χορήγηση καταστολής ή αν χρειάζεται υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται στον αγγειογράφο ή στο ακτινολογικό. Θα χορηγηθεί σκιαγραφική ουσία, ενώ μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση αντιβίωσης, οπότε σε περίπτωση αλλεργίας , ενημερώστε μας προ της επέμβασης.

 

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 15-45 λεπτά. Μετά την επέμβαση οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας για 6-8 ώρες. Κάποιοι θα χρειαστούν παραμονή στην κλινική.  Συνήθως επιτρέπονται μόνο διαυγή υγρά (π.χ. νερό, χαμομήλι, τσάι) για το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την επέμβαση.

Εντεροσκόπηση με ασύρματη κάψουλα

 

Η εντεροσκόπηση με ασύρματη κάψουλα έχει εύκολη προετοιμασία. Αν λαμβάνετε σκευάσματα σιδήρου, πρέπει να διακοπούν 5 ημέρες προ της εξέτασης. Το πρωί της εξέτασης προσέρχεστε νηστικός. Θα σας δοθεί να πιείτε 1 λίτρο καθαρτικό PEG 3350 (Effecol Prep, Fortans, Klean Prep) για να καθαριστούν οι εκκρίσεις που υπάρχουν στο λεπτό έντερο. 

 

Στη συνέχεια προσαρμόζονται πάνω στο κοιλιακό τοίχωμα αυτοκόλλητοι αισθητήρες που συνδέονται με τη συσκευή καταγραφής (μέγεθος μεγάλου κινητού τηλεφώνου) την οποία κουβαλάτε κρεμασμένη στον ώμο ή στη ζώνη σας. 

Καταπίνετε την κάψουλα που έχει μέγεθος μεγάλης καραμέλας και φεύγετε.

Για τις 4 ώρες μετά τη λήψη της κάψουλας μπορείτε να πιείτε διαυγή υγρά (νερό, χαμομήλι, τσάι). Διευκολύνει την εξέταση αν μασάτε μαστίχα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Μετά από 4 ώρες μπορείτε να λάβετε τα φάρμακά σας και ένα ελαφρύ γεύμα. Η εξέταση ολοκληρώνεται μετά από 12 ή 15 ώρες (ανάλογα με τον τύπο της κάψουλας).

 

Επιστρέφετε τον εξοπλισμό (εσείς ή κάποιος άλλος) την επόμενη μέρα το πρωί. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα συνήθως το απόγευμα εκείνης της μέρας ή την επόμενη.

Εντεροσκόπηση με διπλό μπαλόνι

 

Η προετοιμασία είναι ίδια με αυτή της γαστροσκόπησης αν η εξέταση θα γίνει από το στόμα ή με αυτή της κολονοσκόπησης αν η εξέταση γίνει από τον πρωκτό. Λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της εξέτασης θα χρειαστεί να παραμείνετε για 1-2 ώρες σε θάλαμο νοσηλείας μετά το πέρας της εξέτασης.

bottom of page